Poradna Vredestein Sportrac 5 195/65 R15 91H

Autor: | Vloženo: 02.07.2014 000 17:09 | Témata: Poradna Vredestein Sportrac 5 195/65 R15 91H

životnost letní pneu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na životnost této letní pneu? Děkuji D.

  • 3. července 2014 - Oficiální zástupce obchodu RÁJ PNEU

    Dobrý den,

    Celková provozní životnost pneumatik závisí na způsobu jejich skladování a provozních podmínkách, kterým je pneumatika během svého životního cyklu vystavena (např. zatížení, rychlost, tlak nahuštění, nebezpečné předměty na vozovce, vlivy prostředí atd.). Vzhledem k tomu, že provozní podmínky a způsob údržby jednotlivých typů pneumatik se mohou výrazně lišit, není možné přesně předpovědět provozní životnost žádné konkrétní pneumatiky.

    Vysoké teploty mohou mít na provozní životnost pneumatiky dvojí vliv:

    1.Vliv velmi vysokých teplot dosahovaných obvykle pouze po krátkou dobu. Velmi vysokých teplot je typicky dosahováno při velmi vysokých rychlostech. Schopnost pneumatiky odolat těmto vysokým teplotám a/nebo schopnost rozptýlit teplo je kontrolována a stanovena výrobcem a vyznačena rychlostním indexem na boční straně pneumatiky jako součást servisních informací.

    2.Vliv dlouhodobého vystavení vysokým teplotám.
    Čím déle je pneumatika vystavena vysokým teplotám, tím větší je pravděpodobnost výskytu škodlivých změn materiálu a vlastností pneumatiky. Navíc, čím vyšším teplotám je pneumatika vystavena, tím rychleji může k těmto změnám dojít. Ty se pak mohou projevit snížením pevnosti/odolnosti nebo únavou materiálu pneumatiky, což může mít za následek její trvalé poškození.

    Pneumatiky skladujte výhradně v prostředí s maximální teplotou 35 °C, v ideálním případě na místech s teplotou pod 25 °C. Provozní teploty pneumatik mohou být vyšší. Nicméně i zde stále platí, že čím vyšším teplotám je pneumatika vystavena, tím nižší je její provozní životnost. Doporučuje, aby veškeré pneumatiky vyrobené před více než deseti (10) lety byly vyřazeny z provozu. Jsou-li pneumatiky vystaveny delší dobu výrazně vyšším teplotám, doporučuje se, aby byly vyřazeny rychleji. V případě, že si zákazník není jist, zda je nutné pneumatiku vyřadit z provozu, či nikoliv, měl by ji nechat neprodleně zkontrolovat zaškoleným odborníkem.

    S pozdravem za RÁJ PNEU.CZ

    Jaroslav Šlachta; www.rajpneu.cz



    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne (2)

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.