Poradna Vredestein Snowtrac 3 165/70 R14 81T

Autor: | Vloženo: 08.09.2010 000 16:49 | Témata: Poradna Vredestein Snowtrac 3 165/70 R14 81T

Mám pneu wredestein po předchozím majiteli s označením M+S jsou tyto pneu letní nebo zimní? díky láda

  • tým pneumatiky.cz

    tým pneumatiky.cz

    10. září 2010

    Dobrý den,

    no jak se to vezme.
    Označení M+S (anglicky Mud+Snow v překladu bláto a sníh)značí spíše celoroční pneumatiku. Pokud chcete mít jistotu, že pneumatika je zimní, musí být k tomuto označení na pneumatice ještě vločka. Vločka je zárukou, že se jedná o opravdové zimní pneumatiky. M+S vyhoví zákonu o zimní značce, ne bezpečnosti. Sama nová vyhláška neupřesňuje, co jsou zimní pneumatiky, ale dle (§21 odst. 2 vyhl. 341/2002 Sb. se za zimní pneu považují ty, které nesou na bočnici označení M+S.
    Jsou již všeobecně známy rozdíly ve směsi zimní pneumatiky a letní pneumatiky. Letní směs pod teplotu +7°C ztrácí přilnavost, naopak zimní pneumatiky jsou konstruovány pro +7 až -25°C. Další velmi důležitou vlastností u zimní pneumatiky je dezén. Ten mívá krom většího poměru prořezání (větší drážky ve vzorku) potřebného pro odvod břečky a vody, také především velký počet lamel, které dělí dezénový blok a činí jej tak pružnějším a zároveň tak vzniká větší počet hran. Ty jsou potřebné pro přilnavost na nejkluzčím povrchu. Jednoznačně zimní pneu poznáte dle sněhové vločky na bočnici.

    Celoroční pneumatiky jsou specifickou kategorií, kterou doporučujeme především do oblastí ČR s mírnou zimou (např. Jižní Morava) a to spíše jen tzv. svátečním řidičům s malým kilometrovým proběhem. Celoroční pneumatiky jsou vždy kompromis vlastností, často jsou poměrně drahé a ne tak dostupné jako letní či zimní.
    OffRoad zimní pneumatiky
    Horší je to v kategorii offroad pneumatiky, kdy je označení M+S používáno prakticky pro všechny dezény. V době rychlých a silných SUV, požadujících již čistě silniční vzorky, je toto již nevyhovující označení. Jednoznačné doporučení pro běžná SUV provozovaná na silnicích je: „čistokrevné zimní pneumatiky“ – pro bezpečnost nejen vaši.

    Přeji pěkný den.

    Jana Takácsová

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (34)
    • Ne (3)

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.