Poradna Osobní pneumatiky


Autor: | Vloženo: 30.05.2010 000 13:00 | Témata: Poradna Osobní pneumatiky

Jak zjistím rok výroby pneumatiky Pirelli P 6000 ?

končí mi záruka auta Hyundai, koupeno v r. 2007. Při návštěvě a poradě v pneuservisu o budoucím výběru nových pneu po ojetí stávajících mi řekli, že na mém autě jsou pneu vyrobeny v roce 2001. Smí vůbec být prodány 6. let staré pneu na novém autě ? Moc jsem tomu nevěnoval pozornost, je snad rokem výroby označení na pneumatice údaj: A401 ? Nenašel jsem jiný údaj odpovídající označení roku výroby. Děkuji za odpověď.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    31. května 2010 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,

    na pneumatice je DOT+4 číslice. První dvě značí týden výroby a druhé rok výroby. Takže např. 1509, je patnáctý týden roku 2009.
    Dodavatelé i výrobci považují za nové pneumatiky do do dvou let. Použít však můžete bez problémů pneu stáří až 4 roky. Od této doby zakoupení ji pak budete samozřejmě několik let používat a pneumatika je v záruce 2 roky od jejího zakoupení, tedy od data vystavení na faktuře, ne data výroby pneu.
    Pneumatika nově vyrobená je skladována v tmavých skladech, kde nehrozí riziko poškození pneumatiky UV zářením. DOT nemá vliv na homogenost pneumatiky nebo na její rozdílné jízdní vlastnosti. Automobil na pozemních komunikacích nikdy nejezdí po ideálním povrchu (nehomogenní povrch, nerovnosti na silnici, výtluky, propadlé krajnice, nečistoty na vozovce apod.) a podvozek automobilu taktéž není nikdy v rovnovážném stavu. Vliv na opotřebení pneu pak mají další aspekty jako je huštění pneu, styl jízdy řidiče, uvedené UV záření apod. Pokud pneumatika nevykazuje známky poškození, prasklinky a není steřelá neměl by být žádný problém v jejím použití. Toto určitě překontrolujte.

    V případě dalších dotazů nás kontaktujte.

    Přeji pěkný den.

    jana Takácsová

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (30)
    • Ne (5)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.