Poradna Osobní pneumatiky


Autor: | Vloženo: 17.08.2013 000 21:47 | Témata: Poradna Osobní pneumatiky

Výška vzorku pneumatiky

Dobrý den, vím, že výška dezénu u zimní pneu má být nejméně 4 mm. Lze takovou pneumatiku "dojet" v létě do 1,6 mm, nebo je z nějakých důvodů jízda na takové pneumatice pod hodnotu 4 mm nebezpečná?

  • 17. srpna 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    zimní výška musí být větší kvůli sněhu na vozovce. To v létě nehrozí, přesto pokud vím se pravidlo vztahuje na zimní pneumatiku jako takovou.

    Na zimních pneumatikách by se ovšem vůbec v létě jezdit nemělo. Za prvé nemají směs vhodnou pro držení vozu na teplé nebo mokré vozovce (stejně jako letní pneu nemají vhodnou směs pro jízdu na studené nebo namrzlé vozovce). A dále zimní pneumatiky nejsou stavěné pro jízdu za silného deště (jistě, před zimou nebo po zimě také může pršet, ale nejsou to silné letní lijáky) a z toho důvodu nemají vzorek upravený pro velké množství vody na vozovce. Na takových pneumatikách často dochází k aquaplaningu. Pokud jezdíte především ve městě a nízkou rychlostí, pravděpodobně rozdíl nepoznáte. Ten byste poznal jakmile by došlo ke krizové situaci (například jízda zatáčkou při dešti nebo na nerovné vozovce kde je hodně louží).

    Pokud pro Vás tyto důvody nejsou pádnými argumenty, protože třeba jezdíte málo a skutečně jen po městě minimální rychlostí, může pro Vás být důvod to, že na zimních pneumatikách má vůz vyšší spotřebu.

    A odpověď na Vaši otázku: ano, takovou pneumatiku lze dojet v létě, avšak na Vaše riziko. Nicméně pokud by mělo dojít k plnění pojistné události, věřte, že si pojišťovna ohlídá, jestli jste měl správný rozměr pneumatik podle technického průkazu a nejel během letních veder nejel na zimních (nezáleže na výšce vzorku).

    Snad jedinou vyjímku z pravidla tvoří extrémní podnebí, tedy například pokud bydlíte na horách a když ráno jedete do práce je pod nulou, pak je používání zimních pneumatik v létě opostatněné. Jeden můj známý z hor to řeší právě tak, že přezouvá v jinou dobu než je obvyklé; většinou již na konci srpna přezouvá do zimních a do letních jde nejdřív během května.

    Zdeněk Kopš, Autodíly-online
    http://www.autodily-online.cz/
    GSM: +420 722 534 802

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.