Poradna Osobní pneumatiky


Autor: | Vloženo: 03.10.2010 000 22:43 | Témata: Poradna Osobní pneumatiky

Jaké parametry zimních pneumatik?

Dobrý den. Já se v tom vážně už nevyznám! Koupila sem Škoda Fabia II 2007 (1,2 htp, 51kw) a jsou na něm letní pneu, na kterých je 195/55 R15. Potřebuji dokoupit pneu zimní. Ve velkém TP je uvedeno 6J x 14 ET 37; 185/60 R14 82T a v dalších záznamech úplně na konci je plno dalších rozměrů. Jak jsem zjistila tak písmeny M+S jsou označeny právě zimní pneu, což je u vedeno právě u dvou záznamů a to 6J x 15 ET43; 185/55 R15 81T M+S a 6J x 15 ET 38; 185/55 R15 81T M+S. Zbytek co tam je neuvádím protože tam není právě to M+S, takže předpokládám, že je to záznam který určuje pneu letní. No může mi tedy někdo poradit co mám udělat proto abych na to auto mohla dát 195/50 R15 značka barum polaris? http://www.e-pneumatiky.cz... Nesouhlasí to s TP, tak to se to jako musí nechat někde do toho TP zapsat nebo co? Jako já se v tom vážně nevyznám a už mě to začíná štvát, že tam nemůžu dát prostě jakoukoliv gumu která je podle tohodle odkazu nejspíš vhodná! Fakt budu vděčná za radu. Jo a co prosím znamená to ET43 a ET 38?? Díky za odpověď.

  • 5. října 2010 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,

    no chápu, že je to pro Vás chaos. Zkusíme to upřesnit. Odpověď bude zřejmě delší. Každopádně není problém, abyste nás kontaktovala přímo na [email protected]. Pokud uvedete telefonní číslo, rádi Vás kontaktujeme zpět a vysvětlíme Vám vše osobně. Do mailu napište, že chcete kontaktovat telefonicky.

    - Vždy musíte zakoupit pneumatiky takové, aby byly vhodné ke kolům, na která je chcete dát. Čili, první otázka je, chcete je dát na stejná kola, jako máte letní pneumatiky?

    - Údaje jaká kola smíte na vozidlo použít jsou uvedeny ve velkém technickém průkazu. Vedle nich je pak pneumatika, která je kompatibilní s daným kolem na daném voze. (může být i více rozměrů pro jedno kolo)

    - Základní rozměry jsou na první straně VTP a na druhé straně jsou pak alternativní rozměry.

    - Když kupujete alu kolo je situace jiná než u kol ocelových (ta jsou přesně daná na určité vozy), můžete totiž zakoupit i kolo, které ve VTP nemáte a za pomocí tzv"typového listu" (osvědčení o homologaci daného kola pro daný vůz) je nechat zapsat do VTP včetně příslušných pneu. To z toho důvodu, že alu kola mají většinou jiné rozměry a často si chce klient zakoupit kola s větším průměrem ráfku.

    - Když už jsme u těch kol, ET je parametr, který se nazývá zális a značí, jak moc bude kola schované pod blatníkem nebo naopak. Čím vyšší je číslo ET, tím více je kolo schované, čím nižší, tím více vyčnívá. Nižší čísla ET se využívají zejména v létě pro lepší vzhled vozu.

    - Rozměry zapsané ve VTP je potřeba dodržovat, abyste pak neměla potíže při řešení např. případné pojistné události apod.

    - Označení M+S (anglicky Mud+Snow v překladu bláto a sníh)značí spíše celoroční pneumatiku.
    Pokud chcete mít jistotu, že pneumatika je zimní, musí být k tomuto označení na pneumatice ještě vločka. Vločka je zárukou, že se jedná o opravdové zimní pneumatiky. M+S vyhoví zákonu o zimní značce, ne bezpečnosti. Sama nová vyhláška neupřesňuje, co jsou zimní pneumatiky, ale dle (§21 odst. 2 vyhl. 341/2002 Sb. se za zimní pneu považují ty, které nesou na bočnici označení M+S
    Jsou již všeobecně známy rozdíly ve směsi zimní pneumatiky a letní pneumatiky. Letní směs pod teplotu +7°C ztrácí přilnavost, naopak zimní pneumatiky jsou konstruovány pro +7 až -25°C. Další velmi důležitou vlastností u zimní pneumatiky je dezén. Ten mívá krom většího poměru prořezání (větší drážky ve vzorku) potřebného pro odvod břečky a vody, také především velký počet lamel, které dělí dezénový blok a činí jej tak pružnějším a zároveň tak vzniká větší počet hran. Ty jsou potřebné pro přilnavost na nejkluzčím povrchu. Jednoznačně zimní pneu poznáte dle sněhové vločky na bočnici.

    Celoroční pneumatiky jsou specifickou kategorií, kterou doporučujeme především do oblastí ČR s mírnou zimou (např. Jižní Morava) a to spíše jen tzv. svátečním řidičům s malým kilometrovým proběhem. Celoroční pneumatiky jsou vždy kompromis vlastností, často jsou poměrně drahé a ne tak dostupné jako letní či zimní.

    - Pokud máte ve VTP uvedeny kola, k tomu rozměry pneu a vedle M+S, můžete taková kola a pneu těchto rozměrů použít i letní bez M+S. To označení M+S dle info je tam z jiného důvodu. Neomezuje to, že tyhle pneu jsou jen na zimu apod.

    Každopádně, pokud tam nyní máte nazuty pneumatiky 195/55 R15, předpokládám, že je v TP máte uvedeny. Pak není problém zakoupit takové i zimní, dát je na stejná kola. Jen zakupte M+S s vločkou, ať máte opravdu zimní a dobře slouží v těch nejhorších podmínkách.

    Přeji Vám pěkný den.

    Snad jsem Vám aspoň trošku pomohla. Případně pište na náš mail.

    Jana Takácsová

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (13)
    • Ne (1)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.